top of page
Search
  • Writer's pictureMarie Bjerre Birkholm

Fem ting du skal have styr på før du begynder på paddleboard

Updated: Feb 27, 2021


Stand up paddeling er en af de mest hurtigt voksende sportsgrene i Danmark. Antallet af danskere på board er eksploderet i 2020.


Og hvorfor ikke?


Sporten er tilgængelig for næsten alle. Boardet kan bruges til alt fra konkurrence-ræs til meditation. Så har du endnu ikke prøvet danskernes nye simultan-hobby, er det kun et spørgsmål om tid, før også du glider over bølgerne med fødderne placeret på et paddleboard.


Men inden du stævner ud, er der lige fem ting, du skal vide.


1: Tag et intro-kursus Selvom et paddleboard er optimalt til sjov, balance og ballade, så er der risiko forbundet med at bevæge sig ud på havet. På et introduktionskursus bliver du klædt på så du kender dit board i forskellige situationer. Og sikkerhedsmæssigt bliver du klædt på til at kende vind og vejrtyper, så du ved, hvornår du kan gå sikkert på vandet og vigtigst – hvornår du skal blive på land.2: Tjek vejret – hver gang

Paddleboards er utrolig vind- og strømfølsomme fartøjer. Derfor er det vigtigt, at du har styr på hvilken retning vinden kommer fra og om det blæser op, mens du er på vandet. Blæser vinden fra land, skal du være meget øvet før du går på vandet. På havet kan leg blive alvor meget hurtigt.


Download en vejr-app og tjek den hver gang – inden du går på vandet (se mine anbefalinger af de bedste apps til at tjekke sup-vejret i blogindlægget her)


3: Hav tøj på til vejret

En sommerdag er det dejligt at dase på boardet i badetøj. Men vær opmærksom på at vandet kan køle dig ned og på vandet brænder solen ekstra. Så sommerdage skal du have solcreme, kasket og eventuelt en UV-trøje på, så du undgår krebsefarvede skuldre.

I ydersæsonen (helt til maj og allerede fra september) vil jeg anbefale at have et ekstra lag tøj på eller en våddragt. Vinterpadling kræver selvfølgelig en våddragt.


4: Tjek søfartsreglerne

Der er rent faktisk trafikregler på vandet. Og på et paddlebaord er du en af dem, der kan komme til at spænde rigtig meget ben for de større fartøjer – du er nemlig langsom – også selvom du er hurtig. Tag et kig på trafikreglerne. Som udgangspunkt er det de samme som på land. Tag hensyn og vis respekt. Og kom så af vejen.


5: Vest, vest, vest – og leash

Du ved det måske ikke, men det er et lovkrav at have svømme- eller redningsvest på, når du er på et paddleboard. Så på med den.

For at være sikker på dit board, skal du have din sikkerhedsline på (leash). Falder du i vander sparker du bogstaveligt talt boardet væk fra dig og er der vind eller strøm er boardet (din sikkerhedsflåde) pludseligt langt væk. Og blæser det væk er det svært og hårdt for dig at indhente det. Med sikkerhedslinen har du din redningsplanke lige ved…foden.


Så skulle du være klar til at komme sikkert på vandet.


56 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page