top of page
Search
  • Writer's pictureMarie Bjerre Birkholm

Tre yogatricks, der forbedrer din gåtur

Updated: Mar 7, 2021

Yoga på gåtur. Kan man det? Det kan du tro! Yogaens fokus på balance i hele kroppen er et uvurderligt værktøj til at få gode, effektive og ikke mindst skadesfri gåture. Læs her hvordan. Kom bare med. Det gør ikke ondt.



Er du også blevet vild med at gå? Eller måske er vil så meget sagt? Er realiteten mere noget med, at gåturen blevet den eneste måde, du rent faktisk kan bevæge dig på for tiden. Uanset om du går af lyst eller nød, kan du glæde dig over at du er en af de mange superhelte, der traver stier flade for at få luft, lys og cirkulation i kroppen i denne hjemmearbejde-nedlukningstid. Så langt, så godt.


Godt gået!


Eller hvad? For går du egentlig godt, når du går? Eller går du dig nærmere 5 -10.000 skridt tættere på en dårligere holdning, ondt i lænden eller en knæskade hver eneste dag? Menneskekroppen er bygget til at gå. Men mange af os har udviklet en gang, hvor vi slet ikke bruger alle de super-kræfter, vi har. Når du går mange skridt om dagen, synes jeg, det er værd at undersøge om de skridt er gavnlige eller skadelige for dig. Det kan du gøre med mine tre yoga-tips, der hjælper dig med at give din bevægelse og balance lidt ekstra opmærksomhed. Måske ændre et par dårlige vaner eller to. Din krop vil takke dig for det!


Lad os komme i gang.


1) Hvem går tur - dig eller din krop?

Første yoga-tip handler om kropsbevidsthed. Tænk lige tilbage på din sidste gåtur. Bare lige for en stund. Er dig eller din krop, der går tur? Er det dit intellekt, der fører dig fra A til B, og lader kroppen være et villigt stativ for din planlagte rute? Hvis ja, er du helt normal. Ofte skænker vi ikke kroppen en tanke, når vi går tur. Ikke før den gør ondt i hvert fald.


Fair nok.


Men lad os lige prøve noget andet for en stund. Dine mange gåture skulle jo gerne være din sundeste pensionsopsparing. I yoga bruger vi meget opmærksomhed på, hvordan vi bærer vores krop. Prøv lidt opmærksomhed på hvem, der styrer din gang på din næste gåtur. Det kan være første skridt mod den yogiske indsigt i, hvordan du bærer og fører din krop.


Havde jeg dig allerede ved ’goddag’? Så hop direkte ind i oversigten over mine YogaWalks, hvor vi kombinerer yoga og vandring. Find en dato, der passer dig her og så ses vi i naturen.


2) Fra foden og op

Først og fremmest handler den sunde gåtur om det rette fodfæste. Rammer du jorden rigtigt, forplanter det sig op i hele kroppen til en god holdning. Hvis ikke (har du gættet det?), giver det dårlig holdning. I yoga øver vi rodfæstet igen og igen ved at koncentrere os om føddernes placering på underlaget, så vi kan holde balancen i alle de krævende stillinger, vi stiller kroppen i.


Hvis du aldrig har rettet opmærksomheden mod din krop på en gåtur, kræver det måske lidt øvelse.

Prøv at begynde med en gåtur, hvor du bare er nysgerrig på, hvordan din fod egentlig rammer underlaget. Er det på inder- eller ydersiden, hæl eller tå?


Er det svært at mærke? Så stå stille og øv opmærksomheden på dine fødder. Hvor på foden står du egentlig?


Det gode fodfæste kommer, når du står (og går) med vægt på alle fire hjørner af foden.


3) Sæt af som på løbehjul

Med det rette afsæt kommer du selvsagt bedst muligt fremad. Det gode afsæt er vigtigt for hele din krop. Det dårlige eller manglende afsæt forplanter alt det farlige op i din krop.


Mange går tur næsten uden afsæt. De nærmest bare lander på foden.

I det rette afsæt har du en fornemmelse af at rulle hen over foden bagfra og frem. Til sidst skal forfoden sætte af ved at træder ned i jorden og så svinge benet bagud. Lidt som når ungerne løber på løbehjul.


Kan du se det for dig?


Det rette afsæt giver dig god bevægelse i dine hofter (som ved gud trænger til bevægelse i denne stillesiddende tid), og du begynder at bruge dine balle- og hasemuskler. Lækkert!

Du har altså to af kroppens vigtigste bevæge-værktøjer (baller og hofter) med på turen. Men der er langt fra givet, at du bruger dem, når du går. Hvis du ikke er vant til gå med hofter og baller, kan det kræve lidt øvelse at mærke, hvordan det fornemmes.


I yogaen står vi ofte stille og øver os i de gode kropsvaner gennem forskellige stillinger. Kan man overføre det til hverdagens bevægelse (for eksempel gåturen) har yogaen - i min optik - nået sit mål.


Derfor laver jeg YogaWalks, hvor vi kombinerer fordelene af yoga og vandring udfoldet på Midtjyllands smukkeste vandreruter.


På Rodfasts YogaWalks stopper vi netop op, og gennem simple yogastillinger, som alle kan lave på, øver vi os i at mærke fodfæste, muskler og holdning, så vi kan tage det med på gå-turen.


Er du klar til en ny måde at gå tur på? Så kom med på en YogaWalk næste gang.







165 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page