top of page
Search
  • Writer's pictureMarie Bjerre Birkholm

Sådan får du styr på vejrforholdene til din paddleboard-turSærligt som begynder er det vigtigt, du lærer, hvordan vejret kan påvirke din dag på vandet. Selvom vejret er fredeligt, mens du pumper op, kan det ændre sig radikalt på din tur. I artiklen finder du min anbefaling til de bedste vejr-apps til at forberede paddleboard-turen.


Vandet er næsten fladt, solen skinner og ungerne leger på stranden. Det er tid til en tur på paddleboard. Afsted med dig!


Men hvad du ikke ved er, at det blæser op om en halv time. Og med vinden i mod dig bliver det næsten umuligt for dig at komme tilbage.


Det er ikke en utænkelig situation ved en strand eller sø i Danmark.


At tjekke vejret er næsten lige så vigtigt som at huske din paddel, når du skal ud på paddleboard. Vejret ændrer sig hurtigt på vandet, så det er vigtigt for din sikkerhed, at du er godt forberedt. Vejret kan gøre en hyggelig tur på paddleboard udfordrende på den trælse måde.


Hold dig gode venner med vinden


Vind er en af de vigtigste ting, du kan holde øje med, når du skal tjekke vejrforholdene for din

paddleboard-tur. Et paddleboard er ultralet og bliver meget let påvirket af vind, så der skal ikke mange meter i sekundet til før vinden begynder at have en afgørende faktor for din tur - og din sikkerhed.


Fralandsvind er særlig farligt. Når vinden blæser direkte fra kysten, er det vanskeligt at ro ind til land. I modvind bliver du hurtigt træt, og du kan drive længere og længere fra kysten.Pålandsvind er når vinden blæser mod kysten. Pålandsvind er mere sikker, for vinden vil med tiden blæse dig mod kysten. Pålandsvind kan til gengæld gøre det ganske vanskeligt for dig overhovedet at komme nogen steder.


Vind langs kysten kan være virkelig sjovt. Det giver dig god fart på. Det kan dog være særdeles udfordrende at komme retur. Så måske skal du og din makker (gå aldrig ud alene) have en bil stående i hver ende.Vindretning og styrke er noget, du skal lære at forberede dig på inden du tager på tur. Selv garvede sejlere og paddleboardere tjekker vejret inden de går ud. Så det skal du også.


Og nu kommer vi til det med mine anbefalinger til gode vejr apps til paddleboard-turen. Det kan være, du allerede har din favorit – ellers kan du se mine herunder.


Windy: Dejlig app med farveskala for vinden. Du kan vælge mange vejrtyper og forhold af i filtrene. Windy er særligt god til vinden ved kysterne. Windy kan som den eneste vise styrken på vindstød, som kan være ret brugbart for din paddleboardtur.


Sejladsudsigt: Sejladsudsigt er en app til sejlerfolket, men det betyder jo ikke, os på paddleboard ikke kan bruge den. Du kan indstille den på område og så viser appen vindstyrke og retning i en pædagogisk farveskala. Sejladsudsigt kan også give dig et overblik over strømretning og -hastighed. Det er en god idé lige at tjekke strømforholdene på dit favoritsted.


Yr.no: Min allround favorit-vejrapp. Den kan måle ultralokalt og har været den mest træfsikre til mine ture.


DMI: Den lidt mindre træfsikre fætter er DMI. Den bruger jeg ofte, hvis jeg skal tjekke efter at have doobelttjekket med yr.no og Windy.


Andre brugbare tips til turen:

112: Husk altid telefon, opladt og i vandtæt pose! Så kan du ringe til 112, hvis du kommer i havsnød. Alarmcentralen kan se din placering, hvis du ringer fra en smartphone.


Badevandet.dk: Nå ja, en app er det næppe, men det er faktisk smart lige at tjekke om vandet er sikkert nok at skvatte i, hvis det skulle ske. Her får du en oversigt over badevandskvalitet, vejr og vind for udvalgt strande. En fin hjemmeside at dobbelttjekke vejrapp’en med.


Krak til søs: Krak til søs er en app med søkort og luftfotos. App’en er god til at planlægge ruter og tjekke havdybder og strømme med.


Inden du nu vælger favoritten, og pakker boards i tasken, vil jeg lige anbefale, at du gør det til en god vane at dobbelttjekke vindforholdene på forskellige apps. De er bestemt ikke altid enige om, hvordan vinden vender og hvor kraftig den er. Så tjek vejret på to måske endda tre forskellige apps, inden du stævner ud. Så skulle du være klar til en sjov og sikker tur på vandet.Rigtig god tur!

1,409 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page